Zašto dama putuje sama?

Solo putovanja su oslobađajuća. Vrijeme provedeno sa samim sobom negdje na putovanju je najbolje provedeno vrijeme. Upoznavanje nepoznatih predjela te svojih sopstvenih granica za mnoge osobe predstavlja prekretnicu u životu.

A šta ako ste žena i sami putujete? E, onda ćete vjerovatno naletjeti na nekog sa srednjevjekovnim razmišljanjem i konstatacijom – „Putujete sami? Baš ste hrabri.“ Upravo se to meni dogodilo na godišnjem u Sloveniji na što sam morala reagovati komentarom da sam ipak birala Kranjsku Goru a ne Kandahar pa se mnogo manje plašim da će mi se nešto dogoditi u 7 dana koliko ostajem.

I dok istraživanje među članicama Udruženja solo putnika kaže da čak 46% putnica putuje solo upravo zbog osjećaja slobode, nezavisnosti i mogućnosti da rade što žele, uvijek se može naći neko ko to ne odobrava.

Vjerovatno najporažavajući momenat je kada takav jedan komentar dolazi od druge žene. Umjesto da dobijete riječi podrške, budete zasuti riječima osude jer tobože „zna se gdje je ženino mjesto“, „šta će drugi reći kad te vide samu da putuješ“ i možda najbolji od svih „je l’ to nemaš ni jednu drugaricu s kojom možeš otići negdje?“

Uvijek će biti onih koji su u svojim shvatanjima ostali u nekom prošlom vremenu gdje  je ženin primarni zadatak rađanje djece i briga o porodici te su solo putovanja ravna bogohuljenju, ali realno od takvih se ljudi ionako klonemo ako nam je imalo stalo do nas sami.

Nismo na ovom svijetu kako bismo živjeli prema nečijim pravilima nego koristili svaki trenutak kako bismo se razvijali i nešto novo učili. Kada to shvatimo i prihvatimo  mnoge stvari se same od sebe poslože.

A ako ste pak počeli razmišljati da sami negdje otputujete po prvi put a ne znate odakle početi, možda bi vam nabolje polazište bio tekst Bez stresa na solo putovanje koji će vam u par koraka pojasniti o kojim stvarima biste trebali voditi računa i odakle početi pri organizaciji prvog solo putovanja.

Budite hrabri. Gledajte na putovanje kao na novu životnu avanturu i vodite se izrekom američkog esejiste Toroa (Hanry David Thoreau) koja kaže: „Čovjek koji ide sam, može početi danas. Onaj koji ide s nekim drugim, mora čekati dok taj drugi bude spreman.“ Pa, zašto čekati nekoga kao možete odmah sami krenuti?!

Irma Antonia Plavčić

Image Credits: Pixabay

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare