Zaštita dece na internetu

Od momenta kada su u svetu i kod nas postale popularne društvene mreže, tema bezbednosti dece na internetu je neprestano aktuelna. Ono što je bilo tema i pre 7-8 godina o načinima ostvarenja sigurnosti dece na internetu, o vrstama zloupotrebe mladih na društvenim mrežama i o načinima kako smanjiti negativne pojave koje donosi internet deci – sve je to na isti način aktuelno i danas.

Ispostavilo se da nije glavni problem u tehnologiji koja će omogućiti zaštitu dece na Internetu, već značajnije poznavanje Interneta od strane roditelja, tj. briga roditelja o tome kako im deca provode vreme tokom dana. Na žalost veliki procenat dece je sam zaslužan za svoje vaspitanje, jer roditelji za to nemaju vremena!

Veća sigurnost dece na internetu obezbeđuje se boljom edukacijom (1) roditelja (2) dece

Kada dete ima npr. 5 ili 6 godina, samostalni prelazak ovakvog dete preko prometne ulice bez roditelja je veoma verovatno opasno za život tog deteta. Kada odrasla osoba prelazi tu ulicu, verovatnoća za fatalni ishod se dramatično smanjuje zbog iskustva koje poseduju starije osobe o bezbednim načinima prelaska ulice. Isto je s internetom!

Postoje različite statistike koje govore o tome da preko 95% svih korisnika interneta nema dovoljno znanja o tome kako se koristi internet, da bi dovoljno bezbedno koristio isti, kada se dešavaju određeni problemi i zloupotrebe. Kako roditelji generalno imaju veoma malo znanja o tome kako bi realno trebalo koristiti internet, i to najviše zbog sopstvene loše informatičke pismenosti – sasvim je logično da oni pravilna znanja ne mogu preneti svojoj deci. Zato je najvažnije naći načine kako da se što veći broj roditelja edukuje o pravilnim načinima korišćenja interneta za sebe i za svoju decu.

Sa druge strane, u formalnom sistemu edukcije, nema dovoljno kvalitetnog prostora u programima, da bi deca bolje naučila kako bezbedno da se ponašaju na internetu.

klikni-bezbedno

U tom kontekstu, internet sa svojim sadržajima može da posluži u edukaciji odraslih i dece o bezbednom korišćenju interneta. U ovim krajevima preporuka je proučiti što je moguće više relvantnih onlajn izvora na ovu temu, a od mnoštva sadržaja na temu zaštite dece na internetu, izdvajaju se dva izvora:

Nije Internet to što otuđuje decu, već zauzetost i/ili nebriga i/ili samoživost roditelja!

Dovoljno je samo malo da se raspitate u svojoj okolini kako vaše komšije, rođaci, prijatelji “upošljavaju” svoju decu korišćenjem kompjutera (Interneta), dok su oni po ceo dan zauzeti da bi uspeli da zarade onoliko koliko mogu da bi bili što zadovoljniji svojim životom.

Kreirano na osnovu teksta: „Kako zaštiti decu na Internetu?

Napomena: Slika je preuzeta sa lokacije KlikniBezbedno.rs

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare