[video] Kako od poljoprivrede živeti normalno? Pogledajte primer Holandije

Kako iskoristiti postojeća znanja da se iz poljoprivrede iskoreni siromaštvo?

Pre 100 godina pronađeni su načini povećanja prinosa u poljoprivredi - treba ih primeniti.

Holandija je zemlja veličine Vojvodine sa 7 miliona stanovnika, i mnogo manje kvalitetnom zemljom nego što postoji u Vojvodini. Holandija je godinama drugi najveći izvoznik hrane u svetu. Kako su to postigli?

Preporuka je da se obavezno prouči tekst „Mala zemlja koja hrani ceo svet: Kako je Holandija postala poljoprivredni gigant„.

Poljoprivreda donosi dovoljno novca za život kada se postepeno uvode nove metode proizvodnje

Prosečan svetski nivo uzgajanja krompira na jednom hektaru zemlje je 22 tone. U Holandiji to je oko 52 tone.

Kada imate ograničenu zemlju, da bi od te zemlje imate dovoljno korsti – potrebno je dobijati više, uz konstantan rad na uštedi troškova proizvodnje – da bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa.

Ovakav način rada se ne može ostvariti kada se radi napamet, ili kada se radi onako kako su radili naši pretci godinama ranije. Potrebno je učiti od najboljih, i ta znanja primenjivati u svojoj praksi – postepeno.

Veliki broj holandskih firmi rade implementaciju ovog sistema razmišljanja u praksi zemalja sa velikim brojem poljoprivrednika koji ne proizvode dovoljno za život. Ta praksa podrazumeva postepeno uvođenje inovacija u poljoprivrednu proizvodnju – koja je finansijski podnošljiva poljoprivrednicima iz zemalja u razvoju.

Potrebna je distribucija resursa i znanja onima koji žele da lepo žive od poljoprivrede

Praktično sve države na svetu vode određenu politiku podsticaja u poljoprivredi, kao i različite nevladine organizacije koje pomažu poljoprivredni razvoj.

Ono što je potrebno da bi se iskorenilo siromaštvo u poljoprivredi jeste postavljanje drugačijih strateških prioriteta svih zainteresovanih u ovom procesu.

Andrew Youn iz Fonda „One Acre“, koji radi sa preko 400.000 porodica farmera u svetu da bi izašli iz siromaštva, kaže da je osnova dolaska do normalnog života od rada u poljoprivredi – rešavanje 3 problema koje imaju siromašni poljoprivrednici, a koji su u svetu rešeni pre 100 godina:

  1. Učiniti dostupnim savremena znanja iz poljoprivrede tim poljoprivrednicima.
  2. Obezbediti im edukaciju i savete kako da postepeno uvode unapređenja u svoj posao – da bi živeli bolje.
  3. Obezbediti im dostupnost resursa i obrtnih sredstava da bi mogli da unapređuju svoj posao iz oblasti poljoprivrede.

Andrew Youn primerom rada svoje organizacije dokazuje da je to moguće.

 

 

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare