Independent: Plata za za sve građane EU (univerzalni prihod) ulazi u februaru u Evropski Parlament

U poslednjih pola godine u Evropskoj Uniji aktuelna je tema velikih promena koje se očekuju narednih godina zbog naglog povećanja angažovanja robota i veštačke inteligencije u privredi, ali i u ostalim segmentima života.

Prema izveštaju o čijem će sadržaju raspravljati Evropski Parlament u februaru ove godine, potrebno je ozbiljno razmisliti o pripremama za uvođenje univerzalnog osnovnog prihoda (Universal Basic Income), kao mere socijalne politike za ublažavanje negativnih efekata naglog tehnološkog razvoja koji se očekuje u narednim godinama.

Svrha univerzalnog osnovnog prihoda jeste izmena postojećih sistema socijalne zaštite koji ne uspevaju da se izbore sa socijalnim problemima modernog doba. To se generalno postiže na taj način što ovaj prihod zamenjuje raznorodna socijalna davanja i pomoći koje inače često ne dobijaju oni kojima je ovakva pomoć najpotrebnija.

Ubrzani tehnološki razvoj u osnovi povećava šansu gubitka posla velikog broja osoba, što je poslednje vreme aktuelno na temu naglog uvođenja robotike i veštačke inteligencije u transportu. Npr. u SAD se očekuje da će do 2024. godine bez posla ostati 4.5 miliona vozača kamiona, zbog uvođenja autonomnih vozila u kamionski transport.

Gospođa Delvaux-Stehres koja stoji iza ove inicijative, napominje da je potrebno sagledati u kojim sve oblastima života i rada treba povesti posebnu pažnju zbog mogućnosti gubitka posla od strane velikog broja osoba usled naglog tehnološkog razvoja.

Prema njenim rečima „ova diskusija je potrebna da bi se utanovilo kakve sve promene sistema socijalne zaštite treba uvesti, da bi građani EU živeli pristojno, naročito usled promena koje donosi tehnološki razvoj.“

Tekst: „EU universal income must be ‘seriously considered’ as rise of robots threatens mass unemployment, say MEPs

Seminar + GRATIS knjiga - Kako do posla u 21. veku
Seminar + GRATIS knjiga - Kako do posla u 21. veku
Uz kupljen seminar, dobija se besplatno štampana knjiga - Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru. Troškovi dostave su uključeni u cenu, za dostavu u Srbiji.
2.990,00 RSD

Napomena: Licenca slike

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare