Top 10 novih tehnologija za 2017. godinu koje će nam promeniti život

Lista najvažnijih tehnologija u nastajanju (emerging technologies) koju je nedavno objavio Svetski ekonomski forum kreirana je na osnovu tri glavna kriterijuma:

  1. Potencijal poboljšanja života ljudi
  2. Veličina transformacije jedne ili više industrija (Disrupt)
  3. Stepen održivog razvoja, odnosno očuvanja planete korišćenjem ove tehnologije

Ovu listu su formirali eksperti Svetskog ekonomskog foruma u saradnji sa bordom savetnika časopisa Scientific American.

1. Tečna biopsija (Liquid biopsies)

Takozvana tečna biopsija u stanju je da izoluje iz krvi DNK tumora i time da pruži lekarima neophodne informacije o njegovoj vrsti. Tečna biopsija će se u narednim godinama sve više koristiti umesto neprijatne metodologije uzimanja čvrstog tkiva, a rezultati se dobijaju za najviše tri dana, umesto mesec dana čekanja na klasične rezultate biopsije.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

2. Prečišćavanje čiste vode iz vazduha (Harvesting clean water from air)

Ideja dobijanja vode iz vazduha nije nova, a naučnici sa univerziteta MIT i Berkeley su prvi uspeli da naprave veoma efikasan prototip uređaja koji prečišćava vodu iz vazduha u onim predelima gde je vlažnost vazduha samo 20% (npr. pustinje). Ovaj uređaj će omogućiti bezbednu vodu za piće i u onim delovima sveta gde vlada nestašica.

DetaljnijeČlanak na srpskomčlanak na engleskom

3. Duboko vizuelno učenje (Deep learning for visual tasks)

Upravo prepoznavanje slika, kao jedan od primera primene deep learning („duboko učenje“) mehanizama, pokazuje stepen napretka čitave oblasti razvoja veštačke inteligencije. Duboko učenje nalazi sve više ozbiljnu primenu u razvoju autonomnih vozila, medicinskoj dijagnostici, u privrednoj grani osiguranja, itd.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

4. Tečna goriva od energije Sunca (Liquid fuels from sunshine)

Višedecenijski san naučnika je kreiranje veštačkog lišća, odnosno kreiranje veštačke fotosinteze koja omogućuje čuvanje energije Sunca nakon što ono nestane sa horizonta. Različiti timovi naučnika testiraju različite varijante kreiranja tečnog godiva iz ugljen-dioksida (CO2) putem veštačke fotosinteze.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

5. Atlas ljudskih ćelija (The Human Cell Atlas)

Naučnici su 2016. g. pokrenuli svetsku inicijativu kojom žele da mapiraju i opišu svaku ćeliju u ljudskom telu, stvarajući time veliki atlas koji bi mogao da preobrazi naučno razumevanje ljudskog rasta i nastajanja bolesti. Ćelije su ključne za razumevanje biologije zdravlja i bolesti, ali naučnici još uvek ne znaju koliko ih imamo, koliko vrsta postoji, i koliko se one razlikuju od organa do organa.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

Seminar + GRATIS knjiga - Kako do posla u 21. veku
Seminar + GRATIS knjiga - Kako do posla u 21. veku
Uz kupljen seminar, dobija se besplatno štampana knjiga - Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru. Troškovi dostave su uključeni u cenu, za dostavu u Srbiji.
2.990,00 RSD

6. Precizna poljoprivreda (Precision farming)

Velike promene se dešavaju u svetu poljoprivrede poslednjih godina, s tim da organizovaniji pristup značajnom poboljšanju kompletnog posla u poljoprivredi korišćenjem novih tehnologija tek uzima maha u celom svetu. Najbolji primer ozbiljnog sistemskog pristupa optimizaciji poljoprivredne proizvodnje na osnovu koncepta precizne poljoprivrede može se videti na primeru Holandije.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

7. Isplativi katalizatori za „zelena goriva“ (Affordable catalysts for green vehicles)

U istraživanjima mogućnosti kreiranja goriva bez štetnih emisija gasova, poslednjih godina napredak tehnologije ide u pravcu kreiranja jeftine katalizacije za dobijanje različitih vrsta goriva, naročito jeftinih goriva na bazi vodonika. Vodonik, najzastupljeniji element u univerzumu ima potencijal da energijom snadbeva planetu, a prednost ovog goriva je što iza sebe ostavlja samo vodu i toplotu.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

8. Genetske vakcine (Genomic vaccines)

U narednih dvadesetak godina razviće se različite vrste terapija koje će omogućiti da se veštački kreiraju anti-tela u organizmu čoveka za borbu protiv različitih vrsta bolesti, naročito raka. Već danas u pojedinim poljima medicine kreirane su vačcine koje omogućuju osposobljavanje ljudskog organizma da sam kreira anti-tela za određene vrste bolesti.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

9. Održivo kreiranje naselja i gradova (Sustainable design of communities)

U ovim krajevima, mediji se malo bave važnim vestima iz oblasti održivog razvoja zelenih naselja koja čine jedinstvenu održivu celinu – koja drastično štedi potrošnju energije, vizuelno potpada pod domen savremenog poimanja urbanističkog razvoja – a da nije pod uticajem sveprisutnog urbanizma iz 20. veka. Savremeno urbanističko planiranje je dramatično drugačije od onoga što se u poslednjih 30+ godina dešava na ovim prostorima.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

10. Kvantni kompjuteri (Quantum computing)

O kvantnim kompjuterima i njihovim superiornim mogućnostima se piše i priča već godinama, a u poslednje vreme se dešavaju sve veći „proboji“ u razvoju tehnologija koje će brže, jednostavnije i jeftinije omogućiti nastanak ovakvih kompjutera za „šire narodne mase“. U poslednje vreme se sve više priča o konceptu kreiranja delova za kvantne kompjutere od materijala grafen.

Detaljnije: Članak na srpskom, članak na engleskom

Pogledajte i opis ovih novih tehnologija za 2017. g.

Na osnovu teksta „These are the top 10 emerging technologies of 2017

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare