[Video] Svetski muzički hitovi sa Kosova – Slava i novac su na svetskoj sceni, ne u muzici za dijasporu

Bebe Rexha - Svetski hit sa Kosova

Drugačije razmišljanje o uspehu dovodi do svetskih muzičkih hitova

Mali broj ovdašnjih osoba koje prate muziku znaju da su svetske zvezde Bebe Rexha, Dua Lipa, Era Istrefi, Rita Ora… muzičarke sa stotinama miliona prikaza na JuTjubu – poreklom sa Kosova.

Dok se ovdašnja omladina koja ima neke muzičke ambicije uglavnom zadržava na cilju „uspeha u Dijspori“, primer devojaka poreklom sa Kosova pokazuje da postavljanje viših ciljeva – uspeh na svetskom nivou – nije nedostižan.

Bebe Rexha od 2010 godine niže uspehe kao kreator pesama, pevačica i tekstopisac, sa većim brojem učesvovatnja u različitim svetskim hitovima. Pored svojih pesama, pravila je između ostalog pesme za Selenu Gomez, Eminema…

Dua Lipa je počela kao jutjuberka 2011. sa 16. godina. 2015. godine potpisuje ugovor za Warner Music Group. Početkom 2017. g. dobija nagradu EBBA Public Choice Award, a prv album joj izlazi sredinom 2017. g.


Era Istrefi je sa 19. godina postala popularna u evropi pevajući na albanskom jeziku. 2016. g. postala je internacionalna zvezda sa pesmom „Bonbon“.

Rita Ora je imala hit u Engleskoj još 2012. g. Do 2014. godine imala je 4 hit singla u Engleskoj. Uspeh joj je doneo nekoliko puta mesta u žiriju različitih poznatih muzičkih takmičenja.

 

Marija Žeželj pokazuje da se i sa ovih prostora može kreirati dopadljiv muzički hit za svetsko tržište

 


Poznata jutjuberka Marija Žeželj prati ovaj trend osoba koje sa ovih prostora imaju mnogo više muzičke ciljeve nego što je to pevanje na ovdašnjim jezicima i nadanje da će se doći do slave u Dijaspori, kreiranjem pesama na engleskom jeziku

Od kada se raspala SFRJ na ovim prostorima nije dovoljno osoba koje bi svojom muzikom na ovdašnjim jezicima mogli da ponove uspeh i slavu koju su imali domaći izvođači sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. To je razlog zašto danas ne postoje pesme sa ovih prostora koje se mogu meriti sa kvalitetom i uspehom muzičara iz SFRJ, van segmenta novokompanovane narodne muzike.

Rešenje je u izlasku na svetsku scenu, što pokazuju primeri osoba poreklom sa Kosova, kao i pokušaji muzičke karijere od strane Marije Žeželj…

 

Napomena: Kreirano na osnovu diskusije na ovom FB statusu.

 

 

Tags:

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare