Ru iz „Igara Gladi“ je danas jedna od najuticajnijih tinejdžerki u SAD – Amandla Stenberg

Kratko, ali veoma efektno pojavljivanje tada dvanaestogodišnje Amandle Stenberg kao Ru u filmu „Igre gladi„, donelo joj je jednu nagradu za hemiju u filmu i dve nominacije za nagrade – zbog veoma pamtljivih momenata koji se vezuju za ulogu Ru u ovom filmu.

Sa svojih 16 godina Amandla je ozbiljno skrenula pažnju javnosti u SAD nakon viralnog videa „Don’t Cash Crop On My Cornrows“ u kojem je kroz primer istorijata prihvatanja crnačkih Hip-Hop frizura od strane belaca („Belci lako prihvataju crnačku kulturu, ali ne i crnce“) objasnila jedan od trenutno najvećih problema američkog društva – odnos između belaca i ostalih rasa u SAD.

Ovaj video je uticao na Oprah Winfrey da pozove Amandlu da održi predavanje „Vulnerability Is the Key to Authenticity“ na događaju „SuperSoul Sessions„, koji predstavlja varijantu TED predavanja u režiji Oprah. Istog meseca Beyonce je pozvala da statira u filmskim scenama za njen album „Lemonade„, i tom prilikom je izjavala da bi volela da njena ćerka bude ista kao Amandla.

Amandla se našla na listi top 30 najuticajnijih tinejdžera za 2015. i 2016. godinu koju kreira magazin Time.

Inače, ime „Amandla“ potiče iz jezuka Zulu i označava – moć. Majka je crnkinja iz SAD, a otac je iz Danske. Sama je sebi obezbedila ulogu Ru u „Igrama gladi“ tako što je zvala Casting menadžere – jer je tada bila dvanaestogodišnja crnkinja koju su tražili za film koji joj se veoma dopao u verziji popularnog serijala knjiga. Pored zapaženih ostvarenja u nekoliko filmova, Amandla svira violinu, bubnjeve i gitaru, a pojavljuje se i kao pevačica. Ona sebe vidi kao „intersekcionalnu feministkinju“ i „panseksualca„.

Pročitajte zašto Abby Aguirre iz časopisa Vogue tvrdi da je Amandla Stenberg „glas budućnosti“.

 

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare