Raskrikavanje.rs protiv lažnih vesti i dezinformacija

Od 2012. godine u celom svetu je sve aktuelniji problem lažnih vesti, čija je osnovna svrha da dezinformišu javnost, što je poslednjih godina dovelo do svetske krize informisanja javnosti.

Kreiranje lažnih vesti i dezinformacija je naročito intenzivno u državama u kojima vlada prividna demokratija, poznatija pod nazivom neliberalna demokratija, gde plasiranje ovakvih informacija dodatno omogućava sofisticiranu kontrolu Države nad medijima.

U ovakvoj atmosferi lažnih vesti i dezinformacija koje su u Srbiji počele intenzivno da se šire internetom od 2013. g., 20. decembra 2017. g., Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK je pustila veb sajt www.rasKRIKavanje.rs koji ima za cilj „da svakodnevno proverava tačnost medijskih objava“.

Čitaoci će na „Raskrikavanju“ moći da saznaju koji mediji najčešće objavljuju dezinformacije, šire propagandu ili pak pomažu kompanijama i pojedincima da se skriveno reklamiraju, a to su samo neke od kategorija u koje će biti svrstavane netačne vesti.

Ideja borbe protiv lažnih vesti preko sajta Raskrikavanje.rs razvijena je zajedno sa kolegama iz portala raskrinkavanje.ba iz Bosne i Hercegovine. Plan je da se u projekat uključe i novinari iz ostalih zemlja u regionu.

Preko ovog linka može se pročitati i proučiti metodologija rada veb sajta Raskrikavanje.rs, što je korisno svima koji žele da ponove ili nauče osnove medijske pismenosti.

Članak je kreiran na osnovu teksta „KRIK pokrenuo novi sajt ‘Raskrikavanje’„.

 

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare