[video] Kako Gugl određuje preopterećenost puteva na Gugl mapama?

Kako radi Google maps saobraćaj?

Na koji način Gugl predviđa gužve koje se dešavaju u saobraćaju?

Ako ste poslednjih meseci koristili Google maps za određivanje putanje do neke lokacije, mogli ste primetiti da napisana vremena koliko vam je potrebno da stignete do te lokacije imaju prilično smisla. Bez obzira da li je u tom momentu bio gušći saobraćaj, ili nije bio uopšte kola – vreme prikazano na Gugl mapama se prilično poklapa sa vremenom koje je potrebno da bi se došlo na tu destinaciju.

Gugl zasniva kalkulaciju računanja gustine saobraćaja i određivanje preporuka brže putanje do odredišta na osnovu dve vrste podataka:

  • Istorijski podaci o prosečnoj gustini saobraćaja tokom dana.
  • Podaci u realnom vremenu na osnovu informacija iz različitih vrsta senzora za koje Gugl ima pristup podacima, putem mobilnih aplikacija koje imaju podatke o  saobraćaju (kao što je aplikacija Waze), i na osnovu smart telefona sa uključenom opcijom lokacijskih servisa.

gugl-mapa-saobracaj

Ako ste Guglu omogućili opciju lokacijskih servisa, u svakom momentu Gugl ima informaciju o tome gde se nalazite, i anonimno šalje informacije o tome na svoje servere. Ove podatke Gugl koristi da bi izračunao koliko ima vozila u realnom vremenu na nekom putu, što u kombinaciji sa ostalim dostupnim podacima o trenutnom saobraćaju, omogućava prilično precizno računanje gustine saobraćaja.

Napomena: Video je preuzet odavde. Detaljnije o tome kako Gugl predviđa saobraćaj možete pročitati u tekstu „How does Google Maps predict traffic?„.

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare