Vi ste odgovorni ako verujete slepo tekstovima u Vikipediji

Na 16. rođendan najveće svetske onlajn enciklopedije, urednici Vikipedije na srpskom jeziku kažu da ona danas ima preko 40 miliona različitih članaka i tema, koji su napisani na preko 250 jezika.

Vikipedija na srpskom jeziku ima preko 340.000 odrednica na srpskom jeziku, i nalazi se u kategoriji jezika sa najvećim brojem odrednica na ovoj najvećoj svetskoj enciklopediji .

“Vikipedija je puna podataka koji su navedeni, a nisu referenca, izvor ne postoji. Možda je tačno, možda nije tačno, i onda proveravate. Ne verujete ničemu što vidite dok se ne uverite da je nešto adekvatno referencirano, da ima izvore”, objašnjava urednik Vikipedije Dragan Satarić.

Veliki problem predstavlja činjenica da ogroman broj korisnika Vikipedije jednostavno veruje u ono što je tamo napisano, bez ikakve provere referenci, jer se očekuje da urednici Vikipedije vode o tome računa. Kako je veliki broj tema i samih tekstova na Vikipediji, to jednostavno nije moguće. Zato je važno biti oprezan pri korišćenju podataka sa ovog inače sveoma korisnog servisa.

Pogledajte „Kako se Vikipedija stara o tačnosti podataka

Tags:

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare