Odgovorno novinarstvo #ZaSloboduMedija

Jedan od najvećih problema savremenog novinarstva je svetska kriza informisanja javnosti, odnosno kriza odgovornog novinarstva – novinarstva bez laži, pristrasnosti i pobijanja osnovnih postulata novinarske struke.

Novinska je vijest postala roba kojom se trguje, a po potrebi i manipulira, a novinari su (čast iznimkama) postali najamni radnici. Nekima se golemim honorarima kompenzira rastanak s vlastitom savješću i profesionalnošću, a druge se drži u položaju egzistencijalne ucijenjenosti – pa su i opet prisiljeni pisati, odnosno govoriti ono što se od njih traži (ili postaju podijeljene ličnosti, pa u jednome mediju pišu ovako, a u drugome – onako)…“

Odgovorno novinarstvo nije kada o nekome medij piše samo negativno, i eventualno neutralno, ili kada piše samo pozitivno i eventualno neutralno. Niko nije samo pozitivan ili samo negativan, odnosno:

mediji da bi bili slobodni moraju biti objektivni!


Grupa za slobodu medija saopštila je da će 05.10. uveče u Beogradu organizovati zajedničko okupljanje svih novinara, medija, organizacija civilnog društva i gradjana spremnih da se bore za slobodu medija u Srbiji.

„Tokom dogadjaja će prisutni potpisati Proglas o slobodi medija zajednički dokument koji će sadržati osnovne razloge našeg okupljanja. Pridružite nam se da proglasimo početak zajedničke borbe za slobodu medija!“, navodi se u saopštenju za javnost.

„Dogadjaju će se pridružiti i svi oni koji su sprečeni da budu fizički prisutni gradjani će moći uživo da prate dešavanja preko društvenih mreža i preko portala slobodnih medija. Biće organizovana i onlajn akcija #ZaštoSamOvde u kojoj se očekuje učešće velikog broja lokalnih i nacionalnih medija, organizacija i pojedinaca“, piše u saopštenju.

Postavlja se pitanje šta će mediji konkretno uraditi na poboljšanju svog sopstvenog rada da bi se približili standardima odgovornog novinarstva koje je većina madija „zaboravila“ proteklih godina…

Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare