Odgovorno novinarstvo #ZaSloboduMedija

Jedan od najvećih problema savremenog novinarstva je svetska kriza informisanja javnosti, odnosno kriza odgovornog novinarstva – novinarstva bez laži, pristrasnosti i pobijanja osnovnih postulata novinarske struke.

Novinska je vijest postala roba kojom se trguje, a po potrebi i manipulira, a novinari su (čast iznimkama) postali najamni radnici. Nekima se golemim honorarima kompenzira rastanak s vlastitom savješću i profesionalnošću, a druge se drži u položaju egzistencijalne ucijenjenosti – pa su i opet prisiljeni pisati, odnosno govoriti ono što se od njih traži (ili postaju podijeljene ličnosti, pa u jednome mediju pišu ovako, a u drugome – onako)…“

Odgovorno novinarstvo nije kada o nekome medij piše samo negativno, i eventualno neutralno, ili kada piše samo pozitivno i eventualno neutralno. Niko nije samo pozitivan ili samo negativan, odnosno:

mediji da bi bili slobodni moraju biti objektivni!


Grupa za slobodu medija saopštila je da će 05.10. uveče u Beogradu organizovati zajedničko okupljanje svih novinara, medija, organizacija civilnog društva i gradjana spremnih da se bore za slobodu medija u Srbiji.

„Tokom dogadjaja će prisutni potpisati Proglas o slobodi medija zajednički dokument koji će sadržati osnovne razloge našeg okupljanja. Pridružite nam se da proglasimo početak zajedničke borbe za slobodu medija!“, navodi se u saopštenju za javnost.

„Dogadjaju će se pridružiti i svi oni koji su sprečeni da budu fizički prisutni gradjani će moći uživo da prate dešavanja preko društvenih mreža i preko portala slobodnih medija. Biće organizovana i onlajn akcija #ZaštoSamOvde u kojoj se očekuje učešće velikog broja lokalnih i nacionalnih medija, organizacija i pojedinaca“, piše u saopštenju.

Postavlja se pitanje šta će mediji konkretno uraditi na poboljšanju svog sopstvenog rada da bi se približili standardima odgovornog novinarstva koje je većina madija „zaboravila“ proteklih godina…

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare