Niste zadovoljni sobom? Ovo su realni i jednostavni koraci ka promeni načina razmišljanja

Većina ljudi nije zadovoljna sobom, ali veoma mali broj osoba nešto uradi da bi promenio to nezadovoljstvo. Razlog za to je strah od promena, odnosno navika na poznato životno okruženje, bez obzira koliko ono nije dobro – tzv. „zona komfora„, odnosno

bolje je meni u mom poznatom zlu, nego u nekom nepoznatom dobru – koje će postati još gore zlo, sigurno„.

Najbrži i najbezbedniji način da promenite svoje nezadovoljstvo sobom, životom, poslom… jeste promena svojih misli, odnosno načina razmišljanja – Na koji način izbaciti ružne i negativne misli?

Na internetu ima na hiljade tekstova na temu promena načina razmišljanja, na ovdašnjim jezicima, ili na svetskim jezicima

Razlog zašto postoji toliko različitih saveta kako rešiti problem sa pokretanjem sebe u pravcu promena jeste činjenica da je to veoma veliki problem za veliki broj osoba, i taj problem se rešava na veoma različite načine – u zavisnosti od konkretnog pokretača/okidača (trigger) koji je različit za svaku pojedinačnu osobu.

U nastavku su prikazani najrealniji i najjednostavniji načini kako da se pokrenete u pravcu promena u svom životu kroz promenu načina razmišljanja, na osnovu relevantnih saveta koji se mogu pronaći onlajn. Preporuka je da na kraju ovog teksta izdvojite vreme i pročitate preporučene dodatne tekstove na ovu i srodne teme.

Vidite da nešto nije u redu, ali ne vidite da postoji problem – Želja za rešavanjem problema

Veoma važan savet za sve one koji žele da pomognu nekome za koje se vidi da imaju problem glasi:

Ako osoba nema želju da reši svoj problem – nećete uspeti da joj pomognete!

Tek kada osoba svati da neki problem postoji, i kada dođe do želje da problem rešava, tek joj je tada moguće pomoći!

Praksa pokazuje da je obično potreban neki okidač da bi osoba koja nije svesna svog problema – uočila da nešto nije u redu i da postoji neki problem. Taj okidač može biti razgovor, film, predstava, knjiga, predavanje, neka situacija iz života…

Promena u pravcu uočavanja (otkrića) problema se obično dešava onda kada se stvore uslovi da osoba realno čuje i vidi da postoji značajna razlika između uverenja koje ta osoba ima, sa nekom realnom situacijom koju ta osoba prihvata.

Racionalizacija – Strukturiran način da otkrijete, formulišete i preformulišete (promenite) način vašeg razmišljanja

Za osobe koje su u stanju da „sednu i razmisle“ o tome šta im se prethodno desilo, i da žele da razumeju tu pojavu – takve osobe imaju mogućnost da racionalno uoče šta je tačno problem i kako se taj problem rešava.

U ovakvim slučajevima, određeni broj psihologa preporučuju formular koji ima zadatak da racionalizuje problem, i da odgovorima na karakteristična pitanja osoba koja ima problem sama dođe do odgovora na svoja pitanja. U osnovi, strukturiran način racionalizacije omogućuje promenu razmišljanja postavljanjem sledećih ključnih pitanja:

 1. Definisanje situacije:
  Navedite i ukratko opišite situaciju koja je bila okidač za vaše reakcije (misli, emocije, ponašanje).
 2. Emocije: 
  Koju ste emociju doživeli u toj situaciji? U kom intenzitetu (0-100%)?
 3. Šta vam je padalo na pamet u toj situaciji?
  Šta vam je prolazilo kroz glavu u toj situaciji? Šta su značile te misli ili slike koje su vam padale na pamet?
 4. Šta bi bila bolja, zdravija perspektiva gledanja?
  Da li su to činjenice ili vaša mišljenja? Šta bi neko drugi rekao o toj situaciji? Kako bi izgledala ta situacija smeštena u širi okvir gledanja? Da li postoji neki drugi način gledanja na tu situaciju?
 5. Reakcije: 
  Kako ste reagovali u datoj situaciji? Šta ste uradili?
 6. Alternativni (drugačiji) ishodi:
  Šta ste mogli da uradite umesto onoga što ste uradili? Šta bi bio najbolje ponašanje u takvoj situaciji?

Formular koji racionalizacijom pomaže u promeni načina razmišljanja možete proučiti ovde.

Seminar + GRATIS knjiga - Kako do posla u 21. veku
Seminar + GRATIS knjiga - Kako do posla u 21. veku
Uz kupljen seminar, dobija se besplatno štampana knjiga - Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru. O promenama načina razmišljanja za dolazak do posla.
2.990,00 RSD

Pozitivno razmišljanje nije pravo rešenje vašeg problema! Pravo rešenje jeste zdrava ljubav prema sebi!

„Zakon privlačenja kaže da ‘kako zračiš tako privlačiš’. Ako misliš samo dobre, lepe misli, i osećaš samo dobra, lepa osećanja, i život će ti biti takav. Prijatan i bez prepreka.

Lepo zvuči, je l`da? Šteta što ne može tako. I prijatne i neprijatne misli, i prijatni i neprijatni događaji su normalan deo života.“

Detaljnije: „Tajna moć podsvesti i zakon privlačenja neće izlečiti tvoj život

„Važan deo emocionalne inteligencije su znanja o emocijama i razumevanje kako one funkcionišu. Umesto ocenjivanja osećanja, mnogo je korisnije da se potrudimo da ih razumemo.

Kada volimo sebe, to znači da prihvatamo sebe u potpunosti. I ono što je dobro kod nas, i ono što je manje dobro. To prihvatanje ne znači da ništa ne menjamo kod sebe i da se ne korigujemo. Prihvatanje je samo prvi korak ka promeni koja je dobra za nas.

Niko ne kaže da treba da se utapamo u tugovanju ili prepuštamo strahu i ljutnji. To ne bi bilo dobro ni za nas ni za druge. Ali, da bismo prestali da osećamo neprijatna osećanja, potrebno je prvo da ih priznamo i osvestimo. Tek tada možemo da uradimo nešto što će nas na zdrav način osloboditi tih osećanja.“

Detaljnije: „Negativna vs neprijatna osećanja

7 destruktivnih šablona načina razmišljanja koje trebate da promenite što pre

Velika je razlika između neprijatnih, negativnih i štetnih načina razmišljanja. Ako se prepoznate u nekim od narednih načina razmišljanja, preporučljivo je da odmah (ili što) pre pronađete način da krenete u promenu načina razmišljanja:

 1. „Život je sr*nje“ šablon razmišljanja
  Kada ne vidite ništa osim negativnih stvari, znajte da postoji neki problem – i bilo bi važno da otkrijete o čemu se radi. Možete iskoristiti neki od prethodno navedenih saveta za to.
 2. „Istina je ono što se meni dopada“ šablon razmišljanja
  Ako prema reakcijama različitih osoba vidite i čujete da to što tvrdite uvek ima protivnike od strane sasvim OK osoba, veoma je verovatno da se nalazite u situaciji da se „neumorno suprotstavljate istini“ , odnosno da dolazite do zaključaka bez ikakvih vidljivih dokaza koji potvrđuju vaše zaključke. To je indikator da postoji neki problem kojeg niste svesni, a to je obično nešto što je „pored vas svaki dan“.
 3. „Svi su drugi krivi, samo ne ja“ šablon razmišljanja
  „Kriva je Država zato što nemam posao, kriv je ________ političar zato što mi nije dobro u životu!“ i sl. predstavljaju pokazatelj da se u vama nakupilo dosta besa, ljutnje, ljubomore… Prvi korak u savladavanju ovog problema jeste „spuštanje lopte“, odnosno kontrola svoje ljutnje ne napadanjem drugih osoba.
 4. „Meni se ništa dobro ne može desiti“ ili „Za sve sam ja kriv“ šablon razmišljanja
  To je šablon razmišljanja koji vam „obezbeđuje“ da kada vam se nešto loše desi – nećete doživeti bol i nećete imati problem sa strahom od neuspeha, jer ste ga predvideli. To je sistem razmišljanja u kojem se osoba oslobađa odgovornosti kada joj se nešto dobro ne dešava. Ovaj strah se najbolje rešava njegovim razumevanjem.
 5. „Mogao sam, trebao sam… ali…“ ili „Baš su super ovi saveti, ali…“ šablon razmišljanja
  „Eto, svestan sam problema, ali… sada više nema vremena, nema para, nema… pa to ipak ne mogu da promenim…“ To su osobe koje su odlučile da je nihovo „poznato zlo“ sasvim OK, jer su se navikli na njega, a iracionalni strah od promene je mnogo veći… U ovoj grupi šablona razmišljanja se nalaze i one osobe koje se „oduševljavaju“ sa savetima za promene (kao što je i ovaj tekst), ali nikada ništa ne urade po tom pitanju – jer su to „odradili“ prihvatanjem problema i potvrđivanjem načina rešenja, bez konkretnog ulaska u promene.
 6. „Zabrinut sam oko svega…“ ili „Moja očekivanja mi stvaraju pritisak…“  šablon razmišljanja
  Obično „zabrinutost“ kod ovakvih osoba je vezana za veliki broj ne naročito bitnih stvari, naročito kada se one uporede sa realnim problemom koji se krije iza te neutemeljene zabrinutosti (npr. koliko je važno kristalno čista kuća u odnosu na problem prihvatanja životne situacije u kojoj se nalazite). Ovaj tip razmišljanja se odnosi i na osobe koje vole da budu zabrinute za „velike svetske probleme“ (npr. mržnja prema određenim političkim opcijama) koje ne mogu rešiti – i fokusiranjem na ovakve probleme ne daje se mogućnost da se reše sopstveni važni problemi. Slično ovome, veliki broj osoba je sebi postavio teško ostvarive ciljeve, i tada postoji konstantno nezadovoljstvo sobom zbog toga. Ovaj problem se rešava fokusiranjem na momenat i zadovoljstvom zbog postignutog, bez obzira o koliko se malom koraku radi – jer je korak načinjen.
 7. „Ranije je sve bilo lepše, bolje…“ šablon razmišljanja
  Nostalgija je nekada dobra i korisna – kada iz prošlosti izvučemo različite pouke u odnosu na situacije koje nam se trenutno dešavaju. Beg u prošlost zbog straha od posledica aktuelne situacije koja traži promenu, odnosno strah od promene koji vas drži u prošlosti u „kojoj je sve bilo bolje“, sigurno doprinosi velikim frustracijama i nezadovoljstvima. Ako živite u prošlosti, nemate sadašnjost, a ona je tu – hteli vi to ili ne. Ako ne želite promenu, niste još došli do toga šta je stvarno vaš problem, i na koji način da ga premostite (nekada se problem ne može rešiti, ali se može premostiti).

Još praktičnih saveta za promenu načina razmišljanja

 • Precizno definišite svoje misli – Ono što mislimo, to nam se i dešava. Što preciznije znate o čemu razmišljate, veća je verovatnoća da ćete uočiti šta je problem i kako da ga rešite ili premostite.
 • Zadržite misli u sadašnjem trenutku – Često se oslonimo na to šta je bilo ranije, ili da puno toga očekujemo u budućnosti. Važno je fokusiranje na to šta radimo sada i šta je to donelo kao rezultat, bez obzira koliko je taj rezultat mali.
 • Fokusirajte se na rešenje, ne na problem – Ovo je najvažniji savet za uspešan rad na poslu, odnosno takav rad donosi neverovatne rezultate, jer se na ovaj način izbegavaju različiti izgovori zašto nešto ne može.
 • Pokušajte što češće da posmatrate stvari na neki drugačiji način od onog na koji ste se navikli – Ovaj napor u kombinaciji sa fokusiranjem na rešenja donosi sigurno uspeh u životu i na poslu. Jedan od najjednostavnijih načina da se to desi jeste odgovor na pitanje „kako bi to neko drugi uradio?“.
 • Upoznajte nove ljude – isti krug osoba ne donosi novine u vaš život, a upoznavanje novih osoba često je prilično zabavno, korisno i uzbudljivo. Često se dešava da kada upoznate nove osobe, upoznate i drugačije načine razmišljanja o stvarima i pojavama koje vas interesuju.
 • Znajte da ništa nije konačno – „Sutra je novi dan“, „Posle kiše dolazi Sunce“, svako loše osećanje ima svoj kraj… Svaki problem se može rešiti, potrebno je doći do želje da se problemi rešavaju – o čemu govori ovaj tekst…
Seminar + GRATIS knjiga - Kako do posla u 21. veku
Seminar + GRATIS knjiga - Kako do posla u 21. veku
Uz kupljen seminar, dobija se besplatno štampana knjiga - Kako do posla u 21. veku + 444 saveta za uspešnu karijeru. O promenama načina razmišljanja za dolazak do posla.
2.990,00 RSD

Pročitati:

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare