„Nauka o sreći“, najpopularniji kurs sa Jejla besplatno je dostupan onlajn. Šta treba da naučite o sreći?

Profesor psihologije sa Univerziteta Jejl Laurie Santos  u proleće 2018. g. pokrenuo je novi kurs pod nazivom „Psihologija i dobar život“. Glavna tema ovog kursa jeste odgovor na pitanje šta znači sreća u svakodnevnom životu, ili kako danas biti srećan.

Ovaj kurs je odmah postao najpopularniji ikada u preko 300 godina dugoj tradiciji Univerziteta Jejl. Svaki četvrti student ovog Univerziteta se prve godine prijavio na ovaj kurs, sa ukupno duplim brojem prijava u poređenju sa najpopularnijim kursevima do tada.

Nakon „poplave“ interesovanja za ovaj kurs, profesor Santos kreirao je besplatan onlajn kurs „The Science of Well-Being“ (Nauka o sreći), na platformi Coursera. Pohađanje kursa je besplatno, a ako hoćete sertifikat o odslušanom kursu, cena je 49 $US. Za te pare dobijate dodatne materijale i zadatke za proveru znanja koji se ocenjuju.

Šta treba da naučite o sreći?

Pomenuti besplatan kurs ima za cilj da kroz različite postavljene izazove pokaže put ka usvajanju drugačijih navika u svakodnevnom životu, koje nas dovode do toga da budemo zadovoljniji sobom.

Najveći broj izazova sa kojima se svakodnevno treba izboriti odnose se na aktuelno preterano fokusiranje na materijalni status: Skupi predmeti, vozila, odeća (…) i novac sam po sebi ne donose sreću! Drugi skup izazova je u vezi sa očekivanjima u vezi sa životnim partnerom – pojam istinske ljubavi. Treći skup izazova predstavlja ostvarivanje balansa između zadovoljstva poslom i učestvovatanja u sopstvenom privatnom životu (work-life balance).

Program kursa „Nauka o sreći“, ili kako da odredite šta je to realno važno u vašem životu:

  1. Zablude o sreći. Šta je to što mislimo da nas čini srećnim?
  2. Zašto imamo toliko pogrešna očekivanja? Zašto loše predviđamo šta nas čini srećnim?
  3. Kako možemo prevazići naše predrasude? Kako svaki dan pobeđivati zavodljivo loše osobine našeg uma?
  4. Šta je to što nas realno čini srećnim? Šta možemo raditi da bi unapredili našu sreću?
  5. Kako kreirati zdrave navike koje dovode do pozitivnog ishoda našeg razmišljanja i delovanja u životu?
  6. Kako prevazići uobičajene zablude, pretpostavke i predrasude u ponašanju da bi se stvorili uslovi (perfect storm) za promenu ka željenoj ideji ostvarive sreće (Rewirement).

Topla je preporuka da završite besplatno ovaj kurs.

Pročitati detaljnije:

 

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare