Naučnici kreirali bateriju koja koristi ugljen-dioksid i vazduh

Naučnici sa Univerziteta Penn State su došli do metodologije kreiranja baterija na bazi korišćenja ugljen-dioksida (CO2) i vazduha, koje bi mogle da budu nekoliko stotina puta efikasnije od postojećih baterija, s fokusom na održivu cenu kreiranja ovakvih baterija.

Tehnologija kreiranja ovih baterija zasnovana je na formiranju relativno jednostavnih jedinjenja vode (H2O) sa određenim količinama rastvora ugljen-dioksida i običnog (normalnog) vazduha.

Suština tehnologije koja omogućuje kreiranje pomenutih baterija zasniva se na činjenici da kreirane tečnosti sa različitim koncentracijama ugljen-dioksida imaju različitu kiselost (različite pH vrednosti), i ta neuravnoteženost pH vrednosti omogućuje formiranje struje.

Ova baterija, za razliku od prethodnih pokušaja kreiranja sličnih baterija, radi na sobnoj temperaturi, koristi relativno jeftine materijale i procese. Bez obzira na ove prednosti, još se ne zna kada će ova tehnologija omogućiti isplativo kreiranje velike količine baterija za samostalnu upotrebu u domaćinstvima.

Ova tehnologija će najverovatnije prvo zaživeti u industriji, u svim onim fabrikama – zagađivačima, koje puštaju ugljen-dioksid u vazduh.

 

Pročitatati „Scientists make battery that runs on air and carbon dioxide“ i „Battery can be recharged with carbon dioxide

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare