Najveća proizvodnja šargarepe na Balkanu – u selu Begeč.

Da je za odličan internacionalni posao potrebna dobra organizacija koja se može videti i u Srbiji, primer daju povrtari iz sela Begeč u blizini Novog Sada, gde preko 20 gazdinstava proizvodi šargarepu na preko 500 hektara zemlje. Već godinama šergarepa iz Begeča je prepoznatljiva na tržištu regiona i Evrope, a nedavno je begečka šargarepa postala proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.

Najpoznatiji, a ujedno i najveći proizvođači šargarepe u Begeču su povrtari Janko Medveđ i Marko Čarnić. Proizvodnja šargarepe u Begeču je jedinstvena u svetu jer se uzgaja na svojevrsnim humkama, a za takav prepoznatljiv način patentirane su i posebne mašine.

Na ovolikoj površini nema nigde u Srbiji, ni u regionu toliko zasada pod šargarepom, a interesantno je da se u Begeču proizvodi duplo više šargarepe u poređenju sa celom Hrvatskom. Moderan način proizvodnje, kvalitet zemljišta i blizina Dunava su obezbedili ovako dobre rezultate proizvodnje šargarepe u Begeču.

Primer u Begeču pokazuje da za ozbiljnu kontinualnu poljoprivrednu proizvodnju koja se traži na tržištu, potrebna je volja, dogovor i rad.

Napomena: Slika je preuzeta odavde.

 

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare