Kako razviti radne navike kod dece – Saveti

Stručnjaci na veoma različite načine postavljaju problem i daju savete za razvijanje radnih navika kod dece u najranijem dobu njihovog razvoja. U ovom tekstu su predstavljeni pogledi na sticanje radnih navika iz ugla Medine Jusić, Jelene Holcer i saveti na osnovu Montesori metoda edukacije.

Usvajanje navika

Navika predstavlja stečenu radnju koja je tokom dugog uvežbavanja postala u velikoj meri automatizovana, a to znači da često ponavljanje izvesnih pokreta i radnji, omogućuje njihovo učvršćivanje u nervnom sistemu, usled čega se radnja mehanizuje tj. obavlja se sama od sebe, bez posebno usmerene i koncentrisane pažnje.

Prve navike kod dece koje se postepeno uvode, formiraju se bez većeg udela procesa učenja. Što je dete starije, faktor rasta prestaje biti značajan, a uloga učenja postaje sve veća.

Osnovne navike koje su važne za usvajanje kod dece mlađeg uzrasta

 • Higijenske navike – Dete treba da se navikne da higijenski živi, da se prijatno oseća u čistom i urednom, a tek kasnije dolazi do svesti deteta i potreba za tim.
 • Navike kulturnog ponašanja – Ako ga od malena naviknemo da se pristojno ponaša, pomogli smo detetu da se što pre osamostali, da sa lakoćom stupa u kontakte sa vršnjacima i odraslima.
 • Radne navike – Nastaju formiranjem detetovog pravilnog odnosa prema radu i njegovim postepenim uvođenjem u rad.

Osnovna pravila izgrađivanja radnih navika

 • Što počneš – to završi – Uvek podstičite dete da svoju aktivnost privede kraju. Deca koju roditelji stalno prekidaju (ručak, odlazak na spavanje…), i koja su time prisiljena da istu aktivnost često »seckaju« i ponovo započinju – brzo počnu da se dosađuju i izgube mogućnost za razvoj koncentracije.
 • Samostalnost – Omogućite detetu što više samostalnosti u radu. Uzdržite se od učestvovanja u izradi domaćih zadataka, jer su oni detetova obaveza a ne vaša.
 • Plan rada – Deca vole rutinu. Isplanirajte detetu vreme za učenje, za izradu domaćih zadataka, ali i za ono što detetu predstavlja zadovoljstvo (igra, treninzi, gledanje crtaća…).
 • Koncentracija – Pokušajte da fokusirate dečju pažnju na aktivnost koja je u toku. Koncentracija je veoma važna za školsko učenje i formiranje radnih navika.
 • Motivacija – Otpor ili trenutno nerazumevanje gradiva može da bude velika prepreka detetu da uopšte počne da uči. U ovim slučajevima je važno da ne popuštate i ne pronalazite kompromisna rešenja („Dobro, ako ti je teško, ne moraš…“), već da se uhvatite u koštac sa suštinom problema.

Kako se pravilno uči?

 1. Obezbeđivanja uslova za rad deteta – Potrebno je obezbediti miran kutak detetu. odvojen od pogleda odraslih, bez suvišnih detalja (koji skreću pažnju), sa dobrim osvetljenjem, da ima sto i stolicu…
 2. Definisati vreme za učenje – Važno je da dete zna kada je vreme za učenje (plan rada), a preporučljivo je da to bude vreme kada ste ustanovili da dete ima najbolji učinak u učenju.
 3. Objasniti smisao deljenja lekcije – Podela lekcije na manje celine (od jednog do drugog podnaslova, ili po pasusima) omogućava praćenje logičnog sleda same lekcije.
 4. Čitanje teksta – Koliko će puta dete da nešto pročita – ponajviše zavisi od njegove motivacije i koncentracije. Zato podstičite mališana da čita sa punom pažnjom, kako bi što pre shvatio tekst.
 5. Kombinovanje knjige i sveske (korišćenje različitih izvora) – Važno je da u što ranijem uzrastu dete počne da se navikava da koristi više izvora za učenje, za početak – knjigu i svesku. Podela lekcije na delove omogućuje da se uklopi tekst za čitanje koji se kombinuje iz knjige i sveske, a kasnije i iz drugih izvora učenja (npr. internet izvori).
 6. Podvlačenje (važnih reči, izraza i rečenica) – Podvlačenje važnih reči i rečenica običnom olovkom, koje se vrši prilikom čitanja, omogućava detetu da vežba izdvajanje bitnog od manje bitnog, i olakša sebi – jer će u svakom sledećem čitanju da prati samo podvučene reči. Izdvajanje važnog od nevažnog je jedna od najvažnijih veština koje bi dete trebalo da nauči tokom najranijeg školovanja.
 7. Ponavljanje i preslišavanje naglas – Kada se preslišava naglas, dete nesvesno primorava sebe da brže misli, da pronalazi prave reči, da se vežba u verbalnom iskazivanju – a to će doprineti da ceo njegov govor bude bolji i bogatiji.

Usvajanje radnih navika – Primeri samostalnog rada u kuhinji za različite uzraste deteta po principima Montesori edukacije

Klinci koji odrastaju po načelima Montesori pedagogije plene svojom samostalnošću. Oni samostalno jedu, postavljaju sto i sklanjaju za sobom, peru sudove i čiste kuhinju.

U nastavku sledi tabela mogućih aktivnosti deteta u kuhinji u odnosu na uzrast deteta. Verzija ove tabele za štampanje može se preuzeti preko ovog linka.

Kako-razviti-radne-navike-kod-dece-montesori

 

Tekst priređen na osnovu sledećih izvora:

Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare