Kako Gugl vidi popularnost predsedničkih kandidata u Srbiji?

Preko alatke Google Trends može se pratiti istorijska popularnost različitih ključnih reči, što se na nivou predstojećih izbora u Srbiji može lepo iskoristiti za praćenje istorijskih podataka o popularnosti broja Gugl pretraga aktuelnih predsedničkih kandidata. Gugl omogućuje ograničavanje broja pretraga za područje Srbije, što daje mogućnost da se indikativno proceni učestalost pretraga za odabrane ključne reči od strane populacije od preko 4 miliona korisnika Gugla iz Srbije.
 
 

 
 
Bez obzira što Gugl više od 10 godina prepoznaje na srpskom tržištu reči sa i bez dijakritika (ČŠĆĐŽ) za latinicu, uključujući i pretrage na ćirilici (ali ne tako dobro kao latinične pretrage) – za potrebe plaćanja ključnih reči pri pretraživanjima unose se posebno reči sa dijakriticima, a posebno bez dijakritika. Sa druge strane i sami korisnici iz Srbije traže termine putem Gugla ponekad sa dijakriticima, bez dijakritika, ili na ćirilici.
 
 

 
 
Upravo iz prethodno navedenih razloga (načini pretrage korisnika i naplata Gugl oglašavanja preko ključnih reči), Google Trends posebno beleži pretrage sa i bez dijakritika, pa se na osnovu toga vide značajne razlike u rejtingu političara u odnosu na način kucanja podataka. Takođe, u odnosu na to da li Gugl prepoznaje o kojoj se osobi radi ili ne, vidi se razlika u broj pretraga.

Na prethodne tri slike predstavljena su tri različita slučaja rezultata broja pretraga za političare koji učestvuju na aktuelnim predsedničkim izborima u Srbiji:

  1. Naslovna (gornja) slika pokazuje najbolje rezultate po političaru, bez obzira da li je rezultat sa ili bez dijakritika.
  2. Srednja slika pokazuje rezultate pretraga bez dijakritika za sve političare.
  3. Poslednja slika prikazuje rezultate pretraživanja upotrebom dijakritika za sve političare.

Treba voditi računa o tome da Gugl prepoznaje od predstavljenih političara samo Aleksandra Vučića i Vojislava Šešelja, jer imaju internacionalnu prepoznatljivost, a veliki broj pretraga po imenu i prezimenu se može povezivati i sa velikim brojem pominjanja po ovdašnjim medijima.
 
 

Predstavljeni rezultati indikativno – ne precizno, govore o popularnosti ključnih reči (imena političara) pri Gugl pretragama u Srbiji, i ovi rezultati se ne mogu direktno porediti sa popularnošću političara u vezi sa rezultatima izbora. Ono što je očigledno jeste rast popularnosti pretraga u poslednjih mesec dana za kandidate kao što su Saša Janković, Beli Preletačević i Vuk Jeremić (druga slika).

 

 

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare