Da li mišljenje može biti pogrešno? Kako su nastali „anti-vakseri“, „ravnopločaši“ i slični?

U poslednje tri godine internetom „kruži“ tekst „No, It’s Not Your Opinion. You’re Just Wrong“ (ažuriran ove godine), i stvara polemike na društvenim mrežama i različitim veb sajtovima kao što su Reddit.com ili Knowyourmeme.com. Razlog za toliko interesovanje oko ovog teksta je provokacija na temu da li mišljenje može biti poglešno ili ne.

Pre nego što se sakrijemo iza fraze „to je moje mišljenje“, potrebno je znati dve (tri) stvari:

  1. Da li je to iza čega želimo da se sakrijemo uopšte mišljenje?
  2. Na osnovu čega smo došli do tog mišljenja (koliko je to mišljenje zasnovano na argumentima), i
  3. Zašto je toliko važno da se držimo tog mišljenja, odnosno – zašto bi bio problem promeniti mišljenje?

Mišljenje je sud ili viđenje o nekome ili nečemu, ne obavezno zasnovan na činjenicama ili (proverljivom) znanju.

Svako ima pravo na svoje mišljenje, bez obzira koliko je ono zasnovano na informisanim činjenicama i znanju, ili je „kopirano“ od strane mnogih. Potpuno je drugi problem koliko je to mišljenje relevantno i validno, da bi o njemu opšte bilo potrebno raspravljati ili ne. Autentično mišljenje ne mora biti relevantno i validno, ako nije zasnovano na činjenicama i proverljivom znanju.

Mišljenje ne može biti pogrešno, ono može biti zasnovano na pogrešnim činjenicama ili neproverljivom znanju.

Što je mišljenje manje zasnovano na činjenicama ili je zasnovano na neznanju, to je manje relevantno. Mišljenje je produkt stavova pojedinca, koji su često pogrešni jer nisu zasnovani na činjenicama i znanjima. To je razlog zašto je važno naučiti kritičko razmišljanje koje nam obezbeđuje sigurnost da imamo relevantne stavove.

Što imamo relevantnije mišljenje o određenim pojavama (veoma je teško imati relevantno mišljenje o SVEMU – tzv. „eksperti opšte prakse“), to nam brže raste uticaj u zajednici onih kojima su važna autentična mišljenja iz posmatrane oblasti.

„U laži su kratke noge, a na internetu su još kraće“

Argumentovano dolaženje do mišljenja je zasnovano na procenjivanju i ocenjivanju relevantnih ideja i dokaza. Relevantne ideje i dokazi bi trebalo da  potiču iz različitih izvora, i što ti izvori posmatraju oblast iz većeg broja različitih uglova, to su ideje i dokazi relevantniji.

Neargumentovano razmišljanje i deljenje takvog mišljenja preko društvenih mreža doveo je do pojave lažnih vesti, neodgovornog novinarstva, neliberalne demokratije, „anti-vaksera“, „ravnopločaša“, i sl.

Zato je bitno pronaći načine argumentovanog dijaloga koji ima za cilj da odgovori na pitanje – Zašto je toliko važno zadržati mišljenje koje nije zasnovano na činjenicama i proverljivom znanju, i šta će se lođe desiti ako u dijalogu ustavnovimo da je potrebno da promenimo mišljenje? Promena mišljenja na osnovu dijaloga nije frustrirajuća, već oslobađajuća…

Promene (mišljenja) s teške, ali oslobađajuće…

Na osnovu tekstaHoustonPress – No, It’s Not Your Opinion. You’re Just Wrong [UPDATED]

 

Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare